انسداد مجراي اشکي در کودکان و نوزادان:
- انسداد مجراي اشکي در کودکان و نوزادان پديده اي شايع است؛ بطوريکه در نوزادن رسيده( فول ترم) در 5% موارد و در نوزادان نارس تا 30 درصد موارد انسداد مجراي اشکي د موقع تولد مشاهده مي شود. اين کودکان معمولا تا سن 8 الي 9 ماهگي در 90% موارد خود به خود بهبود مي يابند و در صورت عدم بهبود خود به خودي، بعد از اين سن سونداژ ( ميل زدن) مجراي اشکي انجام مي شود.
- اگر سونداژ در سن زير يک سالگي انجام شود، احتمال موفقيت بالاي 90% است و هر چه سن در موقع سونداژ بالاتر باشد، احتمال موفقيت کمتر است.
- در کودکان بالاي يک سال معمولا 1 الي 2 بار سونداژ انجام مي شود و در صورت عدم موفقيت، لوله مخص سيليکون ( بنام کراوفورد) در داخل مجراي اشکي کار گذاشته مي شود که تا يک سال در محل باقي مانده و سپس خارج مي گردد.
- در کودکان بالاي 4 الي 5 سال معمولا نياز به عمل جراحي داکريوسيستورينوستومي (DCR) همراه با کار گذاري لوله سيليکون است.
انسداد مجراي اشکي در بزرگسالان:
- انسداد مجراي اشکي فقط در سنين زير دو الي سه سال با ميل زدن يا در اصطلاح سونداژ مجراي اشکي قابل درمان است؛ اما در سنين بالاتر سونداژ فقط جنبه تشخصي دارد و به هيچ وجه براي درمان توصيه نمي شود.
لذا در بزرگسالان عملي بنام داکريوسيستورينوستومي (DCR) انجام مي شود که طي آن مجراي اشکي به داخل بيني باز مي شود.
- حال اگر قسمت ابتدايي مجرا بسته باشد، بايد علاوه بر DCR به مدت چند ماه هم لوله سيليکون گذاشت؛ ولي در صورت بسته بودن قسمت انتهايي فقط DCR
کافي است.
چه عواملی باعث پر اشک شدن چشم میشود؟ آیا ممکن است چشمان پر اشک دچار خشکی چشم باشند ؟
بله، ممکن است اگر چشم های پر اشک داشته باشید، مبتلا به خشکی چشم شوید. سوزش مزمن ناشی از سندرم خشکی چشم می تواند منجر به تولید بیش از حد اشک گردد ، این اشکها توسط غدد واقع در پشت پلکهای بالا (غدد بزاقی) تولید می شود.
یک لایه سالم اشک حاوی سه لایه: آب، چربی و مخاط میباشد و هر لایه نقش مهمی در محافظت از سطح چشم که منجر به ایجاد دید واضح میگردد را ایفا میکند. اما " reflex tears " آبریزشی که از طریق تحریک چشم ایجاد می شود. آب اضافی روی چشم را دفع میکند که منجر به تبخیر سریع اشک میگردد و فقط شرایط امداد موقت را فراهم می نمایند. درمان خشکی چشم ، موجب تعادل تمام اجزای تشکیل دهنده اشک گشته و چشم های پر اشک را نیز درمان میکند