خوشبختانه اغلب عفونت های چشمی بویژه در صورتی که از انتی بیوتیک های مناسب استفاده شود قابل درمان هستند . بسیاری از عفونت های ویروسی خوبخود کنترل میشوند . در عفونت های جدی ویروسی ، استفاده ازقطره های انتی ویروس میتواند راه گشا باشد. بعضی عفونت های ویروسی نیازمند تجویز دقیق قطره های کورتون هستند تا از التهاب ناخواسته مربوط به عفونت جلوگیری شود .
بسته به عامل زمینه ای مسبب عفونت چشم پزشک ممکن است انتی بیوتیک های ضد باکتریال یا ضد ویروسی که بصورت خوراکی نیز داده میشوند استفاده کند . اگر علائم شما بدتر شده یا تغییرکرد حتما فورا و مجددا به پزشک خود مراجعه نمایید .
قبل از مصرف کنتاکت لنز و فبل از تماس با پلک و چشمان خود حتما دست های خود را بخوبی بشوئید .
اگر در اطراف شما فردی وجود دارد که دچار چشم صورتی شده است حتما از تماس با چشم های وی خودداری نمایید و در صورتی که به هر نحو با او تماسی از نزدیک داشته و یا چشم های او را لمس کرده اید حتما دست های خود را کاملا با اب و صابون بشوئید .
در منزل ، اگر فردی دچار چشم قرمز شده یا میدانید که عفونت چشم دارد ،همواره از حوله و رختخواب تمیز استفاده کنید و هیچگاه از وسایل مشترک استفاده ننمایید و به همه افراد توصیه کنید که در رعایت کامل بهداشت بویژه دست هاو چشم های خود کوشا باشند . بطور کلی به کودکان خود بیامزید که از تمای با چشم های خود با دست های الوده اجتناب کنند . اگر از کنتاکت لنز استفاده می کنید به اصول بهداشتی توصیه شده توسط پزشک خود توجه نموده و حتما فبل از مصرف کنتاکت لنز دستهای خود را بخوبی و با آب و صابون بشوئید . همچنین مراقب باشید که خوابیدن با کنتاکت لنز حتی اگر از لنز های سیلیکونی هیدروژل که برای استفاده شبانه نیز مجازند استفاده می کنید ممکن است شما را به عفونت های چشمی ناشی از لنز مستعد نماید .
نمونه هایی از عفونت های ویروسی و باکتریال چشمی عبارتند از :
چشم صورتی (pink eye) یا همان کونژکتیویت
عفونت های ویروسی چشمی ( viral conjunctivitis )
کراتیت آمیبی یا کراتیت اکانتوموبا
تراخم
اندوفتالمیت
یکی از عفونت های شایع چشمی بویژه در گروه کودکان است که بیشتر در مهد کودک ها ، مدارس ابتدایی ، و محیط های مشابه ان دیده میشود . به همین دلیل مربی های مهد کودک و معلمان نیز بنوعی مستعد ابتلا به همین عفونت ها هستند . بیشترعفونت های شایع ملتحمه یا همان کونژکتیویت انواع ویروسی و باکتریال دارند . شیرخواران ممکن است در جریان تولد از مادرانی که خود مبتلا به عفونت های تناسلی هستند عفونت های اکتسابی دیگری را با منشا سوزاکی ( gonococcal ) یا کلامیدیایی از مادران خود دریافت کنند .
کراتیت آمیبی یا کراتیت اکانتوموبا : کسانیکه از کنتاکت لنز استفاده میکنند در معرض عفونت مخاطره امیز دیگری بنام کراتیت اکانتوموبا هستند که معمولا به علت شنا کردن فرد در شرایطی که لنز روی چشم قرارر دارد ایجاد میشود . بهرهمین دلیل اگر از کنتاکت لنز استفاده میکنید حتما قبل از شنا یا وارد شدن در وان حمام کنتاکت لنز خود را برادارید ویا بلافاصله بعد از بیرون امدن از اب کنتاکت لنز خود را ضد عفونی کنید . سازمان غذا و داروی امریکا به سازندگان لنزتوصیه میکند که علاوه تاریخ عدم اعتبار(expire date) لنز تاریخی به عنوان بیرون انداختن لنز(discard date ) برای لنز خود ارایه کنند تا احتمال عفونت های لنز را به حداقل برسانند .
زمانیکه عامل میکروبی و بویژه عامل باکتریال به داخل چشم نفوذ کند بسیار مخاطره آمیز بوده و در صورت عدم درمان سریع و موثر نابینایی فرد را بدنبال خواهد داشت . این عفونت ممکن است به دنبال وارد شدن جسم تیزی بداخل چشمو یا بدنبال جراحی های چشمی مثلا جراحی کاتاراکت اتفاق افتد بطوری که در سوراخ شدن ها و اسیب های جدی چشمی ۴تا ٨٪ احتمال بروز اندوفتالمیت وجود دارد .
خوشبختانه اغلب عفونتهای چشمی، بویژه آنهایی که از آنتی بیوتیکهای مناسب استفاده شوند، قابل درمان هستند. بسیاری از عفونتهای ویروسی خودبخود کنترل میشوند. در عفونتهای جدی ویروسی، استفاده از قطرههای آنتیویروس میتواند راهگشا باشد. بعضی عفونتهای ویروسی نیازمند تجویز دقیق قطرههای کورتون هستند تا از التهاب ناخواسته مربوط به عفونت جلوگیری به عمل آید. بسته به عامل زمینهای مسبب عفونت، چشم پزشک ممکن است آنتی بیوتیکهای ضد باکتری یا ضد ویروسی که بصورت خوراکی هم هست تجویز کند. اگر علایم شما بدتر شد و یا تغییر کرد، فورا و مجددا به پزشک خود مراجعه فرمایید.
یک عفونت ساده چشمی ممکن است تنها قسمت های داخلی و خارجی پلک را در گیرنموده و باعث گل مژه شود . وقتی عامل عفونی به غدد اشکی دست اندازی کند ابتلائات التهابی دیگری از قبیل داکریوسیستیت یا کانالیکولیت را بدنبال خواهد داشت که از جمله علائم تقربیا قطعی انها انسداد مجاری اشک و اشکریزش خواهد بود . عفونت مکن است سبب زخم قرنیه شود که گاه بصورت آ بسه ای روی سطح قرنیه در میاید که اگر بدرستی درمان نشود باعث اختلال دید ناگهانی خواهد شد . زخم های جدی تر قرنیه ممکن است به بافتهای عمقی تر چشم نفوذ کرده وسبب عفونت های مخاطره امیزی مثل اندوفتالمیت شوند . در سلولیت اربیتال عفونت در بافتهای اطراف چشم ایجاد شده که لازم بطور جدی و سریع تحت درمان قرار گیرد .
هر گاه به یک عفونت چشمی مشکوکید ، لازم است توسط چٍشم پزشک معاینه شوید . درمان و تشخیص سرخود ممکن است به تاخیر درمان موثر و خطر بالقوه برای دید شما بیانجامد . گر از کنتاکت لنز استفاده میکنید بهتر است تا مراجعه به چشم پزشک خود فقط از عینک استفاده کنید.با توجه به اینکه عفونت های مختلفی میتواند چشم را درگیر کند چشم پزشک متناسب با نوع عفونت شما را تحت درمان قرار میدهد.چشم پزشک ممکن است از محل عفونت نمونه برداری نموده و نمونه حاصله را برای کشت ارسال کند تا بسته به نوع عفونتی که تشخیص داده میشود شما را تحت درمان قرار دهد.شدید ترین نوع عفونت چشم اندوفتالمیت است که لازم است سریعا و بطور جدی درمان شود.
عفونت های چشم وقتی اتفاق می افتد که میکروارگانیسم های بیماری زا – باکتری ، قارچ و ویروس – به قسمت هایی از چشم و بافتهای اطراف آن نفوذ حمله میکنند . این موضوع شامل بخش جلویی چشم ( قرنیه ) و غشای نازک و مرطوب بخش خارجی چشم وبخش داخلی پلک ها ( ملتحمه) است .
مشاوره آنلاین