تنبلی چشم یا آمبلیوپی، نوعی اختلال رشد بینایی است که چشم حتی با استفاده از عینک و یا لنز، دچار ناتوانی در رسیدن به میزان بینایی میباشد. در صورتی که در ظاهر هیچ نوع آسیب خاص یا بیماری در چشم وجود نخواهد داشت. معمولا تنبلی چشم در دوران کودکی یا دوران بلوغ شروع به رشد مینماید و فقط در یک چشم رخ میدهد. اما در بعضی موارد ممکن است هر دو چشم تحت تأثیر این بیماری قرار بگیرند. شايعترين علت تنبلی چشم مشکل هماهنگي بینایی است که strabismus نیز ناميده ميشود. عدم تعادل در چشمها که مانع از استفاده هر دو چشم به یک نسبت می گردد.
علت اصلی تنبلی چشم استرابیسم است. در برخی موارد ناهماهنگی چشم به سختی قابل تشخیص میباشد. اما تنبلی چشم، بینایی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. آب مروارید مادرزادی میتواند منجر به کم کاری بینایی گردد. انجام جراحی آب مروارید مادرزادی در کودکی یا جوانی میتواند به طور کامل آمبلیوپی را تصحیح نماید یا حداقل به طور چشمگیری هماهنگی بینایی بین چشم های آسیب دیده را بهبود بخشد.
با این حال در افراد مسن مبتلا به آمبلیوپی، احتمال کمی وجود دارد که جراحی آب مروارید به طور کامل بینایی مطلوب را به فرد بازگرداند. اما در برخی از موارد نیز ممکن است بعد از جراحی، بهبودی چشمگیری در بینایی فرد مبتلا به تنبلی چشم ایجاد شود و این موضوع بستگی به این دارد که چقدر از آسیب دیدگی چشم مرتبط با تنبلی چشم و چقدر مربوط به آب مروارید باشد.
مطالعات اخیر از شکلپذیری مغز انسان نشان میدهد که درمان بینایی توسط جراحی استرابیسم و اقدامات دیگر از جمله جراحی آب مروارید ممکن است قادر به ایجاد بهبودی در حدت بینایی در چشم بزرگسالان گردد. با این حال، درمان به موقع در دوران کودکی، در بهبود بینایی در چشم بسیار موثر خواهد بود.
مشاوره آنلاین